Damallsvenskan

Damallsvenskan är den högsta serien i fotboll för kvinnor i Sverige. Dess rötter finns i den gamla ligan, Division 1, som startade 1978 och som fram till 1987 utgjorde flera regionala serier. Från och med 1988 kom den första damallsvenskan som omfattade hela Sverige. Damfotboll har egentligen spelats länge, men var tidigare mest förknippat med välgörenhetsmatcher och förstås som motionsidrott. Men under 1970-talet kom genombrottet för organiserad fotboll även på damsidan här i Sverige. År 1972 spelades det första svenska riksmästerskapet, som året därpå blev officiellt svenskt mästerskap. År 1979 blev Sveriges damserier i fotboll för första gången uppdelade i divisioner och 1988 sparkade Damallsvenskan alltså igång. Division 1 finns fortfarande kvar, indelad i två regionala serier: Norr ettan och Söder ettan och ses idag som den tredje högsta ligan inom svensk damfotboll sedan 2013, då man införde den nya andraligan Elitettan.

Sverige har länge tillhört världseliten i damfotboll och det är många svenska damfotbollsklubbar och framförallt många svenska fotbollstjejer som har blivit internationellt uppmärksammade för sitt suveräna spel.

Det lag som vinner damallsvenskan får från och med säsongen 2005 motta vandringspriset Kronprinsessan Victorias Pokal. Dessutom får laget tillsammans med tabelltvåan spela i damernas upplaga utav Champions League. Vid två tillfällen har en svensk klubb lyckats ta hem titeln i denna internationella turnering. Detta skedde 2002/2003 samt 2003/2004 då Umeå IK besegrade tyska Frankfurt och danska Fortuna Hjörring i finalerna. Senast vi såg ett svenskt lag i den stora finalen var 2014, då Tyresö FF föll mot tyska Wolfsburg.

Förutom damfotboll på klubbnivå så spelas det även damfotboll på landslagsnivå. Så sent som sommaren 2013 spelades dam-EM på svensk mark och man tog sig då ända till semifinal. Där föll man i en match mot Tyskland som till slut tog hem hela turneringen. Av de tolv spelade mästerskapen så har Tyskland vunnit hela åtta av dessa och var obesegrade mästare sedan deras vinst på hemmaplan 1995 fram till EM 2017, då hemmanationen Nederländerna tog guld. Sverige har under åren lyckats vinna ett mästerskap samt tagit medalj i ytterligare sju.

Även på herrsida så har Sverige under åren gjort mycket bra ifrån sig i olika mästerskap. På världsmästerskapsnivå har man deltagit i 11 mästerskap, varav 3 har ledit till medalj. Inom OS har man lyckats få ett guld (1948) under åren och vid fotbolls EM har man som bäst tagit sig till semifinal. Dock får vi hoppas att laget kan ta sig en bit längre under EM 2020.

Tyvärr brukar damernas fotbollsmatcher, såväl de på Allsvensk nivå och de på landslagsnivå, inte dra lika stor publik som herrarnas matcher. Dock har intresset ökat allt mer under de senaste åren och idag kan den svenska landslaget stoltsera med sin egna nationalarena i form utan Gamla Ullevi i Göteborg. Det var bland annat här som man spelade sina kvalmatcher till mästerskap som fotbolls-EM och VM.

Just VM är ett stort mål för många fotbollslandslag och dammästerskapet har växt betydligt under de senaste åren. Det svenska laget har deltagit vid samtliga upplagor av mästerskapet och har här haft flera stora framgångar. Till exempel plockade man under VM 2011 hem en bronsmedalj och har utöver detta ytterligare ett silver och en bronsmedalj i bagaget. För att komma till VM krävs det att man först och främst tar sig vidare i kvalet, vilket Sverige senast gjorde med tio raka vinster. Dock föll man sedan i åttondelsfinalen mot Tyskland.

Det är inte bara i fotboll som Sverige har ett damlandslag med framgångar, utan detta förekommer även inom en mängd andra sporter. I rugby finns det ett kvinnligt landslag som tyvärr inte kvalificerat sig till något världsmästerskap ännu, men förhoppningsvis kan detta komma att ske i framtiden.