Dam-EM


Damfotbollen är någonting som tyvärr har hamnat något i bakgrunden för herrarnas del av sporten. Dock så har man under åren lyckats väcka ett större intresse, både hos de som vill spela samt hos publiken som vill se matcher av hög klass. Fotbolls-EM för damer är en av de största turneringarna för sporten och ett mål för många spelare. Tack vare turneringens växt har damfotbollen fått en ordentlig push i rätt riktning.

Det svenska damlandslaget har under åren haft en mängd stora framgångar. Om du vill läsa mer om det svenska landslaget i fotboll kan du besöka sverigeslandslag.se. Vill du istället läsa om andra länders fotbollslandslag kan du besöka fotbollslandslag.se.

Första gången som ett europeisk mästerskap för damlandslag i fotboll arrangerades var 1984. Mästerskapet gick då under namnet European Competition for Women’s Football och hade inget lag som var värdnation. Istället spelades alla matcher på hemma- och bortaplan, likt det upplägg som idag används för EM-kvalet.

Fram till och med 1997 spelades mästerskapet vartannat år, men har efter det ändrats till att spelas var fjärde år istället och då med två års förskjutning mot världsmästerskapet i fotboll. 2013 var året då dam-EM senast anordnades på svensk mark och matcher spelades i flera stora städer i landet.

Totalt deltog tolv nationer i EM 2013. Lagen var till en början uppdelade i tre grupper, där alla lag mötte varandra en gång. Det svenska laget hamnade i samma grupp som Italien, Danmark och Finland och vann två av mötena, samt spelade en match oavgjord. Detta gav de svenska damerna en gruppvinst och direktplats till kvartsfinal, där man mötte Island. Matchen som spelades i Halmstad vann man med 4-0 och efter det fick man möta regerande mästarna Tyskland i semifinalen. Tyvärr förlorade Sverige matchen med 1-0 och fick dela bronset med Danmark som förlorade sin semifinal mot Norge.

Under åren så har det svenska damlandslaget varit med i samtliga EM-slutspel. Totalt har man då plockat hem åtta medaljer, varav ett guld (1984), tre silver (1987, 1995 och 2001) samt fyra brons (1989, 1997, 2005 och 2013). Det lag som vunnit turneringen flest gånger är dock Tyskland som har plockat hem hela åtta guld under åren. Med undantag för EM 1993 och 2017 har laget vunnit samtliga mästerskap man deltagit i sedan man började delta 1989. Förutom Sverige och Tyskland har även Norge vunnit turneringen två gånger, samt att Nederländerna vann den senaste upplagan utav turneringen 2017.